Facebook се сдоби със стартъп, разработващ устройства за четене на мисли

Facebook купи активите и технологията на CTRL-labs, младо студио за разработване на невронни интерфейси.

Новини
12. Feb 2020
1157 преглеждания
Facebook се сдоби със стартъп, разработващ устройства за четене на мисли

Подробностите за сделката не бяха разкрити, но Андрю Босуърт, ръководител на отдела за виртуална и разширена реалност, говори за перспективите от придобиването. Според него скоро ще се появи „гривна“, която може да се сложи на ръката, за да се четат електрически импулси, преминаващи от гръбначния мозък към нервите в крайниците.

Ако такива сигнали могат да бъдат разпознати с висока точност, има шанс да ги декриптирате и интерпретирате като компютърни команди. И тогава трябва да мащабирате технологията, за да прихванете всякакви други сигнали в човешката нервна система. Това вече е сферата на работа на Facebook Reality Labs, която се занимава със създаването на продукти, които не се продават, базирани на напреднали разработки, като например невронни интерфейси между човек и компютър.

По-рано тази година учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско с подкрепата на Facebook показаха технология за превеждане на мозъчни сигнали в букви и единични думи. Това беше представено като пробив в тази област, но бързо стана ясно, че наличните разработки не са достатъчни. Например, предимството на CTRL-labs е, че техните четци са неинвазивни, достатъчно е да ги прикрепите към тялото на потребителя, а не да ги имплантирате в него.

Интересното е, че терминът "четене на мисли" в този случай се приема почти буквално, тъй като в оптималната форма технологията не трябва да отговаря на действията на потребителя, а на намеренията за предприемане на действия. И тогава човек просто иска да натисне бутон, за да отвори нов прозорец в приложението, тъй като системата разпознава и изпълнява тази поръчка. Без кликвания на мишката, без мускулни движения, без гласови команди и дори без да ги формулирате, на интуитивно ниво.

Коментари

Няма коментари за тази публикация

Коментирай

Трябва да сте логнат, за да коментирате